Tarih: 19.09.2020 11:56

Turizm bölgelerinde ciddi vaka artışı yok

Facebook Twitter Linked-in

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ege Bölgesi`nde 6 ilin yeni tipi koronavirüs salgınına ilişkin son durumunu değerlendirirken, Son dönemde 11 milyona yakın turistin geldiğini biliyoruz. Bu illerimizde ciddi bir vaka artışının olmadığını görüyoruz" dedi. Koca ayrıca, Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66 olduğunu söyledi.

Koca, İzmir`de koronavirüste son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, `Turizm bölgelerinde koronavirüs vakalarında artış var mı`? sorusunu "11 milyona yakın turistin geldiğini biliyoruz. Antalya dahil olmak üzere, İzmir Muğla dahil olmak üzere bu illerimizde artan vaka artışı olmadığını biliyoruz. Bu kadar hareketli bir dönemde, sağlık ordumuzun sahada ve dünyadan farklı uyguladığı filyasyon takibini çok ciddi yaptığını görüyoruz" şeklinde cevapladı.

Türkiye genelinde erişkin yatak doluluk oranı yüzde 48.5, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranının ise yüzde 33 olduğunu açıklayan Koca, "Yani, genel anlamda bir sorun yok" dedi. 

Koca`nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

- Ülkemiz yerli üretim kapasitesiyle, tüm dünyanın malzeme ve ilaca erişimde zorluklar yaşadığı bu dönemde önce kendi ihtiyacını karşıladı, sonra 150`den fazla ülkeye yardımda bulunabildi. Bu imkanlarla gurur duymak tüm vatandaşlarımızın hakkı.

- Tüm dünya hastalığın kesin tedavisi ve bağışıklık için yoğun bir arayış içindedir. Kesin bir sonuca henüz ulaşılamamıştır. Ülkemiz kendi tedavi protokollerini geliştirmiştir. Tedavi açısından en başarılı ülkeler arasına girdik. Bu sayede can kayıplarını düşük seviyelerde tutmaya başardık. Bazı illerimizde yer yer hızlı hasta artışından kaynaklanan sorunlar tespit ettik, sıkıntı yaşanan illerle bizzat ilgilendik.

- Yatak, cihaz ve malzeme takviyesi yaparak kapasite artırımı sağladık. Bazı tedbirlerin, hasta sayısını azaltmadaki rolünü yakından gördük. Bu gibi tedbirleri yurt çapında uygulamaya çalışıyoruz. Bugün İzmir`i merkeze alarak Aydın, Manisa, Muğla, Denizli ve Uşak`ı değerlendirdik.

Ege bölgesinde koronavirüste son durum

- Aydın`da son bir haftada, bir ay öncesine göre yüzde 5 oranında düşüş var. Aydın`da yatak doluluk oranı yüzde 42, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 63, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 38. Ayrıca, 42 erişkin erişkin yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

- Son ay İzmir`de yüzde 42`ye varan son hafta ise artış oranı yüzde 10 oranında gerçekleşti. İzmir`de yoğun bakım yatak sayımıza 48 yatak ilave ettik, doluluk oranımız yüzde 46, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 75, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 49. İzmir`de vaka sayısı yüzde 75`e çıktı, sonra yüzde 10`a geriledi.

- Manisa`da son bir ayda yüzde 30 olan vaka artışı son bir haftada stabil. Yatak doluluk oranı yüzde 57, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 32. Manisa`da yoğun bakım yatak sayımıza 42 yatak ilave ediyoruz.

- Muğla`da son bir ayda vaka sayımız stabil seyrediyor. Yatak doluluk oranı yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 60. Yoğun bakım yatak sayımıza 32 ünite ilave ediyoruz.

- Denizli`de son aya göre yüzde 60 artış var. Yatak doluluk oranı yüzde 46, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 49. Denizli`ye 20 yoğun bakım yatak ilavesi yapıldı.

- Uşak`ta ise son hafta yüzde 40 vaka artışı görülüyor. Yatak doluluk oranı yüzde 39, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 56, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 17. 20 yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

-  Türkiye genelinde erişkin yatak doluluk oranı yüzde 48,5, yani yüzde 50`nin altında. yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 66`dır. Solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 33. Yani, genel anlamda bir sorun yok.

- Bizim birinci önceliğimiz hasta sayısı artışını durdurmaktır. Temaslı taraması, yani filyasyon çalışması salgınla mücadelemizin temel aksını oluşturmaktadır. İzmir`de son bir ayda filyasyon, temaslı taraması yapan ekibimizin sayısını 350`den 460`a çıkardık. Aydın`da 105 olan sayımızı 130`a, Muğla`da 91 olan sayısı 120`ye çıkarmış olduk. Manisa`da 170 olan ekibi 220`ye çıkarmış oluyoruz. Denizli`de 165 olan ekip sayımızı 205`e çıkardık.

- Ülkemiz, erken ilaç tedavisine başlanmasıyla hasta yönetiminde önemli bir başarıyı göstermektedir. Yoğun bakıma giren, can kaybıyla sonuçlanan hasta sayılarımız dünya ortalamasının altındadır. Olağanüstü gayret gösteren sağlık çalışanlarımıza minnet borçluyuz. Şüpheniz olmanız, siz neler hissediyorsanız, bu mücadelede her gün hayatlarını riske atanlar da sizinle aynı şeyleri hissediyoruz. Gerçeklerin isteklerden biraz da olsa farklı olduğunu kabul etmeliyiz. Ölen her hastamızla biz de bir parçamızı yitiriyoruz. Çabalarımızın, gayretlerimizin karşılığı elimizden kayıp gidiyor.

- (Turizm bölgelerindeki vaka durumu )Özellikle turizm bölgelerimizde çok yoğun insan hareketliliğinin olduğunu biliyoruz. Son dönem 11 milyona yakın turistin geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu illerimizde ciddi bir vaka artışının olmadığını görüyoruz. Bu özellikle son derece önemli. Bu hareketliliğin olduğu dönemde bizim sağlık çalışanlarımızın sahada, dünyadan farklı olarak uyguladığı filyasyonu çok ciddi olarak yaptığını görüyoruz. Mevsimler giribin devreye girmesiyle dünyanın beklentisi var, salgının daha ciddi seyredeceği şeklinde. Kurallara hassasiyet gösterebilirsek, giribin de önemli oranda azalacağını ve bekleden o tehlikenin olmayacağı kanaatini taşıyorum. Biz nisan, mayıs, haziran ve temmuzda üst solunum yolu enfeksiyonu için kullanılan ilaçların yüzde 30`lara yakın oranda düştüğünü görüyoruz. Bu yaz döneminde bu düşüşün ağırlıklı olarak maske, temas ve mesafenin önlediğini görüyoruz. Turizmin hareketli olduğu illerimizde stabil bir döneme giriliyor. Önümüzdeki haftalarda bu vakaların düştüğünü görüyor olacağız.

THE CRUISE LIFE




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —